Składniki, 4 porcje:
1 duża polędwiczka wieprzowa
sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
2 łyżki oliwy extra vergine

Sos rabarbarowo-balsamiczny:
4 łodygi rabarbaru
1/4 szklanki cukru
1 łyżka miodu
4 łyżki octu balsamicznego
sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz

Do podania:

kopytka, leniwe, młode ziemniaczki z wody
surówka lub sałatka nowalijkowa lub
grecka



Potrzebna będzie folia aluminiowa.

Przygotowanie:

  • Polędwiczkę doprawić solą i pieprzem, wysmarować oliwą extra vergine, odłożyć. Rabarbar opłukać, odciąć resztki liści, w razie potrzeby przyciąć obeschnięte końce. Pokroić na 1 cm kawałki, włożyć do rondelka, dodać cukier, miód, sól i pieprz. Mieszając smażyć przez kilka minut aż rabarbar nieco zmięknie. Dodać ocet balsamiczny i dalej gotować przez około 2 minuty do miękkości.
  • Polędwiczkę ułożyć na rozgrzanym grillu lub patelni grillowej i grillować/obsmażać z każdej strony przez około 2 minuty (w sumie około 10 minut). Następnie zawinąć polędwiczkę w folię aluminiową i położyć na grillu na kolejne 10 minut. Dokładny czas grillowania zależy od wielkości polędwicy i mocy grilla.
  • Otworzyć polędwiczkę i odłożyć na 4 - 5 minut aby odpoczęła. Zlać sok z folii bezpośrednio do sosu rabarbarowego. Polędwiczkę pokroić i podawać z sosem i innymi dodatkami.