Składniki, 2 - 4 porcje:
1 kg podudzi kurczaka
sól
2 łyżeczki mieszanki przypraw garam masala
1-2 łyżeczki ostrej papryki
1 łyżeczka słodkiej papryki
2 łyżki oliwy lub oleju
1 łyżka drobno startego imbiru
4 ząbki czosnku, drobno starte lub przeciśnięte przez praskę
1/2 cebuli, drobno startej
1 łyżka miodu (opcjonalnie, nie występuje w oryginale)
1 łyżka koncentratu pomidorowego
sok z 1/2 cytryny
1 szklanka 250 ml jogurtu naturalnego
kilka kropli czerwonego barwnika spożywczego (opcjonalnie)
propozycja podania: jogurt naturalny
Przygotowanie:
- Zdjąć skórkę z podudzi (skórki wyrzucić nie będą potrzebne w tym przepisie). Podudzia osuszyć papierowym ręcznikiem, doprawić solą, włożyć je do dużej plastikowej lub szklanej miski, obtoczyć w mieszance przypraw garam masala, ostrej i słodkiej papryce. Dodać oliwę lub olej i dłońmi dokładnie nasmarować kurczaka.
- Następnie dodać imbir, czosnek, cebulę, miód, koncentrat pomidorowy, sok z cytryny i ponownie nasmarować kurczaka. Dodać jogurt naturalny i barwnik jeśli używamy, wszystko delikatnie wymieszać i odstawić do zamarynowania (na noc do lodówki lub na minimum 3 godziny na blat kuchenny).
- Udka kurczaka wyjąć z marynaty (nie oczyszczać z marynaty), pozostałą marynatę zgromadzoną na dnie miski wyrzucić, nie będzie już potrzebna. Kurczaka ułożyć na grillu i grillować przez 60 minut na grillu ogrodowym pod przykryciem, najlepiej metodą pośrednią z węglem rozłożonym po bokach grilla - jak na zdjęciu poniżej (pod kurczakiem znajduje się tacka z wodą do której skapuje tłuszcz), lub piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni również przez 60 minut, od czasu do czasu przewracając podudzia na drugą stronę. Po upieczeniu mięso powinno ładnie odchodzić od kości. Podawać z gęstym jogurtem naturalnym