Meksykańskie burgery z salsą z awokado i pomidorów
Burgery meksykańskie, 6 sztuk:
500 g chudej mielonej wołowiny (np. z udźca)
1 cebula, pokrojona w malutką kosteczkę
2 ząbki czosnku, drobno posiekane i roztarte z solą końcem noża
1 większa czerwona papryczka chilli
chilli w proszku lub paście do smaku (około 1/4 łyżeczki)
1 łyżeczka czerwonej papryki w proszku (słodkiej lub wędzonej)
1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
Salsa z awokado i pomidorów, 3 - 4 porcje:
2 średnie pomidory
1/2 cebuli, pokrojonej w kosteczkę
1 duże awokado
sok z 1 limonki
1 większa czerwona papryczka chilli
pęczek kolendry
chilli w proszku lub paście do smaku (około 1/4 łyżeczki)
Błyskawiczny sos tex-mex:
1 szklanka kwaśnej śmietany 12%
1 łyżeczka majonezu
1/3 łyżeczki pieprzu cayenne
sól i świeżo zmielony pieprz