Składniki na szparagi z grilla z dipem paprykowym

  • pęczek zielonych szparagów,
  • 2 strąki papryki (w zależności od gatunków, dip przybierze inny kolor),
  • ząbek czosnku (2 tylko dla wytrwałych),
  • łyżka oliwy,
  • sok z cytryny (kilka kropel),
  • bazylia,
  • sól, pieprz.

Od umytych w ziemnej wodzie szparagów odłamujemy zdrewniałe końce. Wkładamy na 10-15 minut do garnka z małą ilością wrzącej wody, przykrywamy folią aluminiową lub pokrywką i gotujemy. Miękkie szparagi grillujemy.Papryki oczyszczamy z nasion i kroimy w kostkę. Do blendera wkładamy papryki, rozgnieciony ząbek czosnku wlewamy oliwę. Do zmiksowanego dipu dodajemy sok z cytryny i przyprawiamy.Szparagi podajemy razem z dipem paprykowym i np. ziemniakami lub warzywami z grilla.