Składniki
ilość porcji: 6
3 łyżki sosu sojowego
3 łyżki sosu pomidorowego
1 łyżka oleju arachidowego
2 ząbki czosnku, obranego i rozdrobnionego
szczypta mielonego czarnego pieprzu
szczypta mielonego kuminu (kminu rzymskiego)
6 filetów z piersi kurczaka pokrojonych w kostkę
1 łyżka oleju roślinnego
40 g (1/4 szklanki) drobno posiekanej cebuli
1 ząbek czosnku, obranego i rozdrobnionego
235 ml (1 szklanka) wody
130 g (1/2 szklanki) masła orzechowego z kawałkami orzeszków
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki cukru
1 łyżka soku z cytryny
12 patyczków do szaszłyków
1.
W misce wymieszać sos sojowy, sos pomidorowy, olej arachidowy, czosnek, pieprz i kumin. Włożyć do marynaty kurczaka, wymieszać, przykryć i wstawić na co najmniej 15 minut do lodówki, ale nie na całą noc, gdyż wówczas mięso zrobiłoby się zbyt ciemne.
2.
Rozgrzać grill do wysokiej temperatury.
3.
Sos orzechowy: rozgrzać olej roślinny w rondlu na średnim ogniu i podsmażyć cebulę i czosnek, aż się lekko zrumienią. Dodać masło orzechowe, wodę, sos sojowy i cukier. Gotować mieszając, aż wszystkie składniki dobrze się połączą. Zdjąć z ognia, wymieszać z sokiem z cytryny i odstawić.
4.
Lekko posmarować olejem ruszt. Ponabijać mięso na szpikulce, a marynatę wylać. Piec szaszłyki po około 5 minut z każdej strony, aż wyciekający z kurczaka płyn zrobi sie przejrzysty. Podawać z sosem orzechowym.