Sos teriyaki nadaje tym szaszłykom azjatycki charakter. Są łatwe i szybkie, choć smakują lepiej, jeśli poleżą w marynacie przez 2-3 godziny.
Składniki
ilość sztuk: 4 szaszłyki
2 łyżki sosu teriyaki
1 łyżka octu winnego z czerwonego wina
1 łyżka oleju roślinnego
1 łyżeczka brązowego cukru
1/2 łyżeczki ostrej czerwonej papryki w płatkach
350 g polędwiczek wieprzowych, pokrojonych w kostkę wielkości 2,5 cm
Metoda przygotowania
Przygotowanie: 15 min | Gotowanie: 12 min
1.
W średnim naczyniu wymieszać sos teriyaki z octem winnym, olejem, cukrem i ostrą papryką. Włożyć do marynaty pokrojone kawałki polędwiczek i dobrze wymieszać.
2.
Rozgrzać grill do wysokiej temperatury i lekko posmarować ruszt olejem.
3.
Nabić mięso na 4 szpikulce. Położyć szaszłyki na przygotowanym grillu, piec około 10 do 12 minut, często obracając i smarując marynatą.