Składniki (2 porcje):
  • 100 g pokrojonych w kostkę borowików
  • 100 g kurek
  • 100 g łososia wędzonego
  • 200 g ryżu do risotto arborio
  • 1 mała cebula
  • 100 ml białego wytrawnego wina
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/4 kostki masła
  • 500 ml wywaru grzybowego
  • sól, biały pieprz, tymianek

Opis przygotowania:
  • Na oliwie z oliwek podsmaż drobno posiekaną cebulę i grzyby.
  • Dodaj ryż i smaż około 3 minuty ciągle mieszając. Całość dopraw do smaku solą, białym pieprzem i tymiankiem.
  • Wlej białe wino. Kiedy ryż wchłonie wino, dolewaj partiami bulion ciągle mieszając.
  • Gdy ryż wchłonie cały bulion, a ziarenka będą na zewnątrz miękkie, a w środku lekko twarde, zdejmij patelnię z gazu, dodaj masło i parmesan, ciągle mieszając. Risotto powinno mieć lekko kleistą konsystencję.
  • Risotto rozłóż na talerzach, udekoruj plastrami łososia wędzonego i podawaj.