Składniki (2 porcje):
- 100 g pokrojonych w kostkę borowików
- 100 g kurek
- 100 g łososia wędzonego
- 200 g ryżu do risotto arborio
- 1 mała cebula
- 100 ml białego wytrawnego wina
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1/4 kostki masła
- 500 ml wywaru grzybowego
- sól, biały pieprz, tymianek
Opis przygotowania:
- Na oliwie z oliwek podsmaż drobno posiekaną cebulę i grzyby.
- Dodaj ryż i smaż około 3 minuty ciągle mieszając. Całość dopraw do smaku solą, białym pieprzem i tymiankiem.
- Wlej białe wino. Kiedy ryż wchłonie wino, dolewaj partiami bulion ciągle mieszając.
- Gdy ryż wchłonie cały bulion, a ziarenka będą na zewnątrz miękkie, a w środku lekko twarde, zdejmij patelnię z gazu, dodaj masło i parmesan, ciągle mieszając. Risotto powinno mieć lekko kleistą konsystencję.
- Risotto rozłóż na talerzach, udekoruj plastrami łososia wędzonego i podawaj.