Składniki:Ciasto:
- 250 g mąki żytniej typu graham
- 60 g roztopionego masła
- 1 jajko
- 1 łyżeczka soli
- 7 g (1 torebka) suszonych drożdży
Dodatki:
- 250 g łososia
- 1 duża cukinia
- 2 łyżki masła
- 6 łyżek śmietanki kremowej 30%
- 100 g sera camembert
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 jajko
- sól, czarny pieprz
- zioła włoskie
- oliwa z oliwek
Opis przygotowania:
- Łososia oprósz solą, pieprzem, ziołami włoskimi. Posmaruj oliwą z oliwek i zawiń w folię. Piecz przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C.
- Mąkę przesiej do miski, dodaj roztopione masło, jajko, sól i drożdże.
- Wyrób ciasto mieszadłem miksera około 10 minut, dodając 5 łyżek ciepłej wody.
- Rozwałkuj ciasto na placek większy niż średnica formy do tarty i wyłóż nim dno formy o średnicy 24 cm.
- Wstaw na chwilę do lodówki, a następnie piecz przez 25 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C.
- Cukinię zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Na patelni rozpuść 1 łyżkę masła, wrzuć cukinię i smaż około 3 minuty, co chwilę mieszając. Dopraw solą i pieprzem, a następnie dodaj śmietanę i pokrojony w kostkę ser. Wszystko wymieszaj.
- Odlej około 1/2 szklanki soku z cukinii i wymieszaj go z mąką ziemniaczaną. Wlej z powrotem na patelnię, wymieszaj i delikatnie zagotuj.
- Na koniec dodaj do cukinii jajko i wszystko wymieszaj.
- Na upieczone ciasto wyłóż przygotowaną cukinię.
- Ułóż kawałki łososia i posyp ziołami.
- Wstaw jeszcze do piekarnika na 5-7 minut.