Składniki:


Ciasto:


200 g mąki żytniej typu graham
60 g roztopionego masła
1 jajko
1 łyżeczka soli
7 g (1 torebka) suszonych drożdży
Dodatki:


250 g łososia
zioła włoskie
oliwa z oliwek
200 g szpinaku
2 łyżki masła
sól, czarny pieprz, gałka muszkatołowa, natka pietruszki
250 g sera ricotta
Opis przygotowania:


Łososia oprósz solą, pieprzem, ziołami włoskimi. Posmaruj oliwą z oliwek i zawiń w folię. Piecz przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C.
Mąkę przesiej do miski, dodaj roztopione masło, jajko, sól i drożdże.
Wyrób ciasto mieszadłem miksera około 10 minut, dodając 5 łyżek ciepłej wody.
Rozwałkuj ciasto na placek większy niż średnica formy do tarty i wyłóż nim dno formy o średnicy 24 cm.
Wstaw na chwilę do lodówki, a następnie piecz przez 25 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C.
Na patelni rozpuść masło, wrzuć szpinak i smaż około 5 minut, ciągle mieszając. Dopraw solą i pieprzem, gałką muszkatołową i natką pietruszki.
Szpinak wymieszaj z serem ricotta i wyłóż na upieczone ciasto.
Następnie ułóż kawałki łososia i posyp ziołami.
Wstaw jeszcze do piekarnika na 5-7 minut.