Składniki (3–4 porcje):
500 g filetu z dorsza
300 g dowolnych świeżych warzyw typu brokuł, kalafior, brukselka, marchew, por, seler, szparagi lub dowolnej mieszanki warzywnej z mrożonek
40 g masła
500 ml mleka
2 łyżki mąki pszennej
sól, pieprz biały i cytrynowy
przyprawa do ryb
2 łyżki oliwy z oliwek
Opis przygotowania:
Filety z dorsza pokrój na kawałki, zalej mlekiem tak, aby przykryło rybę. Gotuj 3 minuty na wolnym ogniu. Mleko z gotowania pozostaw do sosu.
Marchew i selera pokrój w kostkę, zalej wodą i gotuj około 10 minut. Brokuła i kalafiora podziel na mniejsze różyczki, pora pokrój w cienkie plastry, a szparagi na kawałki. Jeśli używasz mrożonych warzyw, pomiń etap gotowania ich.
Na patelni rozpuść masło, dodaj 2 łyżki mąki i wymieszaj. Dodaj mleko z gotowania ryby i wymieszaj do uzyskania konsystencji sosu.
Do sosu dodaj wszystkie warzywa, wymieszaj, dopraw solą i pieprzem.
Zawartość patelni przełóż do formy ceramicznej lub naczynia żaroodpornego. Na wierzchu ułóż kawałki dorsza. Posyp przyprawą do ryb, solą, pieprzem białym i cytrynowym, a następnie skrop oliwą z oliwek.
Piecz przez 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.