Żeberka w miodzie

Składniki:

  • 1 kg żeberek wieprzowych
  • 3 łyżki płynnego miodu
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu mielonego
  • 1 czubata łyżeczka ostrej papryki w proszku lub jedna suszona
  • 2-3 łyżki majeranku otartego
  • 3-4 łyżki oleju rzepakowego
  • 2-3 łyżki wody

Sposób przygotowania:

  1. Mięso umyć, osuszyć, pokroić na kawałki.
  2. W szklanym naczyniu wymieszać olej, miód, przyprawy i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dokładnie wymieszać.
  3. Kawałki mięsa dokładnie obtoczyć w marynacie. Włożyć do naczynia, przykryć folią spożywczą, wstawić do lodówki najlepiej na całą noc.
  4. Na dużej głębokiej patelni rozgrzać 2 -3 łyżki oleju, na gorącym tłuszczu ułożyć mięso kością do góry i obsmażyć przez kilka minut, aż się lekko przypieką. Następnie przewrócić mięso kością do dołu, wylać pozostałą marynatę, posypać majerankiem, zmniejszyć płomień, przykryć garnek i dusić mięso przez ok. 1-1,5 h. (ja dusiłam ok. 80 min, mięso było idealnie miękkie).
  5. W trakcie duszenia może okazać się, że trzeba dolać kilka łyżek wody, aby żeberka się nie przypaliły.