Cepelinki

- 1/2 niedużej główki kapusty włoskiej
- 8 dag ryżu
- 1 duża cebula
- 50 dag mielonej wieprzowiny
- 2 jajka
- sól
- olej do smażenia

Sos:
- 1 puszka pomidorów
- 1 puszka koncentratu pomidorowego
- 1 marchewka
- 2 ząbki czosnku
- ziele angielskie, liść laurowy, mielona papryka słodka
- śmietanka 18%, 2 łyżki mąki

Kapustę drobno poszatkować, zalać wrzącą wodą, posolić i gotować ok. 10 minut. Odcedzić i wystudzić.
Ryż ugotować na pół miękko.
Cebulę drobno posiekać.

Kapustę, ryż, mięso, cebulę i jajka połączyć i wyrobić na jednolitą masę.Formować kotlety w kształcie cygar i obsmażyć na oleju. Z tej ilości masy wyszło 25 sztuk.
Przełożyć do garnka, wlać pomidory z zalewą, dodać pokrojoną w ćwierćplasterki marchewkę, posiekany czosnek oraz przyprawy.
Dolać gorącej wody - tyle, żeby całkowicie zakryła kotlety.
Dusić na małym ogniu ok. 30 minut .
Pod koniec dodać koncentrat.Do wywaru dodać zaklepkę z wody, mąki i śmietany. Zagotować.
Podawać z ziemniakami z wody.