Pory z wieprzowiną po chińsku

Składniki
1 polędwiczka wieprzowa
2 pory
1 marchewka
6 łyżek oleju
imbir
pieprz do smaku
1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej
drobny szczypiorek do posypania.

Marynata:
6 łyżek sosu sojowego
2 łyżki octu winnego lub 1 łyżka oleju zmieszana z 1 łyżką czystej wódki
2 duże ząbki czosnku
cukier
pieprz
chilli
Sposob przygotowania

Polędwiczkę dokładnie myjemy osuszamy i kroimy w podłużne paseczki. Z podanych składników przygotowujemy marynatę którą zalewamy mięso. Odstawiamy do lodówki na 2 godziny. Marchewkę skrobiemy myjemy i kroimy na zapałkę. Jasne części porów dokładnie myjemy a następnie kroimy na krążki grubości około 2-3 mm. Odcedzone z zalewy polędwiczki smażymy najlepiej w woku na rozgrzanym oleju. Gdy mięso zacznie się rumienić dodajemy pokrojone warzywa i razem smażymy mieszając przez 1 minutę. Dolewamy marynatę zmniejszamy ogień. Po 2 minutach wlewamy do woka mąkę ziemniaczaną rozmieszaną w 1/4 szklanki wody. Mieszamy przez 1 minutę i zdejmujemy z ognia. "Chińszczyznę" podajemy z ryżem ugotowanym na sypko.