Pieczony rostbef z puddingiem

Składniki
1,5 kg rostbefu
czarny pieprz

Pudding Yorkshire:
12,5 dag mąki
2 jajka
300 ml mleka
1 łyżka zimnej wody
1/2 łyżki soli
Sposob przygotowania

Umyty i wytarty rostbef posypać pieprzem, włożyć do brytfanny (bez tłuszczu), wstawić do gorącego piekarnika (220 st. C) i piec przez 15 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 190 st. C i piec jeszcze przez 30 minut. Aby mięso wyschło Rostbef polewać często sosem z pieczenia. Upieczony rostbef wyjąć i odstawić w ciepłe miejsce. Po 15 minutach pokroić na ukośne plastry (mięso powinno być w środku różowe). Przygotować pudding: wsypać przesianą mąkę i sól do miski. Dodać jajka i wymieszać. Powoli wlać połowę mleka i wyrobić na gładką masę. Dodać resztę mleka i dobrze ubić ciasto, a następnie ciągle ubijając dolać zimną wodę. Na 15 minut przed końcem pieczenia mięsa wlać dwie łyżki sosu z pieczenia do kwadratowej brytfanny o boku 25 cm. Wstawić brytfannę do piekarnika. Gdy tłuszcz się zagotuje, wlać ciasto i piec w górnej części piekarnika przez 30 minut. Pudding powinien być wyrośnięty i pulchny, chrupiący i przyrumieniony na wierzchu i pod spodem. Podawać pokrojony na kwadraty, prosto z brytfanny, z rostbefem i sosem chrzanowym.