
Podziękowania:
0
-
Choucroute
Choucroute
Składniki
1 kg kiszonej, łagodnej kapusty
1 mała golonka
25 dag surowego boczku
25 dag surowego schabu bez kości
3 kiełbaski grillowe
1 cebula
1 marchewka
350 ml bulionu mięsnego
150 ml białego wytrawnego wina
2 łyżki smalcu, najlepiej gęsiego
25 ml calvadosu
1 bouquet garni (tymianek, liść
laurowy, natka pietruszki, majeranek)
10 pokruszonych jagód jałowca
sól i pieprz
Sposob przygotowania
Kiszoną kapustę odciskamy z nadmiaru soku, jeżeli jest zbyt kwaśna przepłukujemy wodą. Boczek, schab i golonkę myjemy i osuszamy. Warzywa obieramy, cebulę kroimy w kostkę, a marchewkę ścieramy na tarce jarzynowej. W dużym garnku rozgrzewamy smalec. Smażymy cebulę na rumiano, dodajemy kapustę, wlewamy wino i bulion. Gdy kapusta się zagotuje, dodajemy marchewkę, bouquet garni zawiązany w gazę i resztę przypraw. Przykrywamy garnek i gotujemy na maleńkim ogniu około 3 godzin. W tym czasie dodajemy kolejno - po pół godzinie gotowania golonki, po kolejnej godzinie gotowania - boczek, pół godziny później - schab, jeszcze kwadrans później wlewamy wódkę i wkładamykiełbaski. Od tej pory nie mieszamy już potrawy, jednocześnie pilnując, by się nie przypaliła.Przed podaniem wyjmujemy z garnka wszystkie rodzaje mięsa i kiełbaski. Schab i boczek kroimy w plastry. Na duży półmisek wykładamy kapustę, na wierzchu układamy dekoracyjnie golonkę, schab, boczek i kiełbaski. Choucroute podajemy razem z chlebem lub z ziemniakami z wody.
Tagi dla tego wątku
Uprawnienia umieszczania postów
- Nie możesz zakładać nowych tematów
- Nie możesz pisać wiadomości
- Nie możesz dodawać załączników
- Nie możesz edytować swoich postów
-
Zasady na forum
Wykryto Adblock, wyłącz go, aby zobaczyć ukryte treści!