Rolada ze schabu z pieczarkami i orzechami

doskonała na zimno lub na ciepło na Wielkanocny obiad i nie tylko (przepis dostałam od koleżanki-schab bardzo mi smakował)
Kategoria: Obiady

Dodano: 05.04.2010

Składniki
dla >6 osób

schab bez kości, 1 kg
wędzony boczek, ok 200 g
pieczarki, 25-30 dag
siekane włoskie orzechy, 100 g
siekana natka pietruszki, 2-3 łyżki
kolorowy pieprz roztarty w moździerzu, 2 torebki
olej, 3-4 łyżki
masło, 1 łyżka
sól,pieprz, do smaku
cebula, 1-2 szt.
sznurek lub nić, do obwiązania
folia spożywcza i folia aluminiowa,

1. Oczyszczony z błon schab naciąć wzdłuż,aby po rozłożeniu powstał prostokąt,

2. przykryć mięso kawałkiem folii spożywczej i rozbić tłuczkiem i posolić,

3. boczek,cebulę i pieczarki posiekać,

4. na patelni rozgrzać łyżkę oleju i zeszklić cebulę, dodać boczek i na końcu pieczarki-przesmażyć

5. odparować nadmiar płynu, doprawić solą i pieprzem-wystudzić a następnie wymieszać z orzechami i natką pietruszki,

6. rozłożyć farsz równomiernie na płacie schabu, zostawiając 3-4 cm z jednej strony,

7. zwinąć roladę i owinąć ją ciasno sznurkiem lub nicią,

8. obsmażyć mięso na patelni w pozostałym po smażeniu farszu tłuszczu (w razie potrzeby dolać trochę oleju) z dwóch stron,

9. następnie obtoczyć roladę w rozgniecionym kolorowym pieprzu,

10. przełożyć do naczynia żaroodpornego, na wierzch ułożyć kawałki masła, przykryć folią aluminiową i piec w temp. 180 stopni C. około 1,5 godziny

11. podawać na zimno z chrzanem lub żurawiną albo na ciepło ze śliwkowym sosem :

12. 2 łyżki śliwkowych powideł przesmażyć na maśle,dodać 2-3 łyżki sosu,który powstał podczas pieczenia mięsa,dodać szklankę czerwonego wytrawnego wina,łyżeczkę cukru i szczyptę cynamonu