Pieczona Rolada ze Schabu z Ziołami
Do tej pory pieczenie schabu wybitnie mi nie wychodziło. Potrafiłam dokonać niemożliwego: uzyskać wiórowate mięso o smaku niedogotowanej wieprzowiny – a to nie lada sztuka. Na szczęście te czasy skończyły się i mam nadzieję, że bezpowrotnie. Wystarczyło poznać kilka tajników pieczenia i proszę... schabik przepyszny. Polecam zarówno na zimno i jak i ciepło.


Składniki:
schab bez kości o długości około 25 cm
sól
200 g mrożonego szpinaku
4 ząbki czosnku
dowolne świeże zioła (bazylia, tymianek, pietruszka, majeranek, oregano)*
oliwa z oliwek
50 g masła
słodka papryka, majeranek, pieprz mielony, mielony listek laurowy, suszony czosnek niedźwiedzi
Wykonanie


Mięso umyć, dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem. W następujący sposób należy ze schabu uzyskać płaski prostokąt o grubości około 2cm: bardzo ostrym nożem przeciąć schab w 1/3 wysokości (zostawiając 2 cm nieprzecięte, przy długim brzegu). Rozwinąć. Od wnętrza mięsa powtórzyć czynność - znów zostawiając 2 cm nieprzekrojonego mięsa przy drugim brzegu. Na tym etapie mięso po rozwinięciu powinno stanowić już prostokąt, lecz jeśli schab miał dużą średnicę - można powtórzyć czynność.






Z obu stron natrzeć mięso duża ilością soli. Odstawić do lodówki na min 1 godz.






Szpinak rozmrozić i bardzo dokładnie odcisnąć z wody, umieścić w pojemniku blendera wraz z czosnkiem, świeżymi ziołami i miękkim masłem. Utrzeć na gęstą pastę z odrobiną soli i ewentualnie oliwą (tylko jeśli blender nie radzi sobie z suchą masą).*






Piekarnik nagrzać do temp 180oC.






Mięso posmarować ziołową pastą. Ciasno zwinąć w roladę. Związać kilkoma sznurkami lub włożyć w elastyczną siatkę do wędlin.






Na patelni mocno rozgrzać oliwę. Roladę zrumienić ze wszystkich stron. Przełożyć do brytfanny. Obsypać z każdej strony słodką papryką, pieprzem, suszonym majerankiem i pozostałymi przyprawami. Oblać tłuszczem ze smażenia. Wstawić do piekarnika na 1 godz. Co jakiś czas podlewać mięso sosem, który sie wytworzy. Czas pieczenia można wydłużyć - schab zrobi się bardziej suchy, lecz nic nie straci ze swojego smaku. Po upieczeniu usunąć sznurki.
Uwagi i warianty przepisu


* Do dyspoozycji miałam bazylię, szałwię, majeranek, świeżą mięte i pietruszkę. Jestem pewna, że tymianek, majeranek i oregano pasowało by bardziej... Podobnie do posypania wybrałam swoje ulubione przyprawy ale można dowolnie eksperymentować.


* Farsz musi być maksymalnie gęsty, inaczej wypłynie podczas zawijania.