Rolada ze schabu, z pieczarkami


Rolada ze schabu, z pieczarkami, cebulą i żółtym serem
Porcja dla 4 - 5 osób (lub dla 2 osób na dwa dni bo mięsko można podgrzać )
1 kg schabu bez kości
ok. 20 dag wędzonego boczku
3 średnie cebule
ok. 30 - 40 dag pieczarek
ok. 20 dag żółtego sera
2 łyżeczki soku z cytryny
sól, pieprz, ulubione przyprawy
czubata łyżka bułki tartej
1 jajko
olej do smażenia
masło do wysmarowania żaroodpornego naczynia


Najpierw przygotowujemy farsz: na oleju podsmażamy pokrojoną w drobną kostkę cebulę, a kiedy się zeszkli, dodajemy umyte i pokrojone w kostkę pieczarki i sól. Dusimy 10 minut pod przykryciem, następnie jeszcze 5 minut smażymy bez przykrycia. Studzimy. Dodajemy starty na tarce żółty ser, łyżkę bułki tartej oraz dwie łyżeczki soku z cytryny, mieszamy dokładnie.

Przygotowujemy mięso: ja robię je w jednym kawałku, natomiast nic nie stoi na przeszkodzie, żeby roladek zrobić kilka, mniejszych. Nacinamy kawał schabu, prawie przecinając go na pół tak, aby powstał jeden duży, kilogramowy kotlet Rozbijamy go, długo i cierpliwie, starając się nie narobić dziur - osobiście zawsze zrobię co najmniej dwie. Nacieramy jedną stronę mięska (to bęzie wnętrze naszej rolady) pieprzem i przyprawami. Następnie wykładamy farsz, starając się wyłożyć z jednej strony najwięcej, idąc do drugiego boku coraz bardziej cienko i zostawiając na końcu czyste mięso. Następnie zwijamy roladę, zaczynając od strony, gdzie farszu jest najwięcej. Zwijamy i owijamy nicią lub spinamy wykałaczkami/szpilami.

Żaroodporne naczynie smarujemy na spodzie masłem. Układamy naszą roladę, smarujemy ją roztrzepanym jajkiem (dzięki temu przez dziury, które porobiliśmy, nie wypłynie farsz), układamy na wirzchu pokrojony w plasterki boczek, podlewamy bardzo małą ilością ciepłej wody, przykrywamy i wstawiamy do piekarnika, nagrzanego so 180' - 200' C (u mnie wystarczyło 180') na jedną godzinę (po pół godzinie wyjmujemy mięso, polewamy po wierzchu powstałym sosem i na powrót wkładamy).

Kroimy roladę grubo, na tyle porcji, ile jest nam potrzebne