Jaskółcze gniazda
SKŁADNIKI:
1/2 kg mięsa mielonego wołowo-wieprzowego

4 jaja ugotowane na twardo

2 jaja surowe

2 kajzerki

tarta bułka

1 łyżeczka majeranku

1 łyżeczka vegety

sól

pieprz

olej do smażenia (min. 1 szklanka)








PRZYGOTOWANIE:

Kajzerki namoczyć w wodzie, odcisnąć, rozdrobnić, dodać do mięsa, dodać surowe jaja i wszystkie przyprawy i całość dokładnie wyrobić na jednolitą masę. Gdyby była zbyt rzadka można dodać odrobinę tartej bułki. Jaja ugotowane na twardo obrać ze skorupek. Każde jajo okleić dookoła przygotowaną masą mięsną, obtaczać w tartej bułce i usmażyć. Podczas smażenia kotlety powiny być zanurzone w tłuszczu przynajmniej do połowy. Podawać przekrojone na pół bo wtedy najlepiej prezentuja się.