Klopsy w sosie śmietanowym
SKŁADNIKI:
1/2 kg.mięsa mielonego

1 cebula

1 marchewka

olia

1/2 łyżeczki oregano

1/2 łyżeczki tymianku

300 ml bulionu(może być z kostki)

100 ml śmietanki

1 łyżeczka mąki

2 kromki chleba bez skórki

1 jajko

sól

pieprz








PRZYGOTOWANIE:

Mięso mielone,jajko,namoczone kromki chleba,sól,pieprz wyrabiamy na gładką masę.Robimy malutkie kuleczki(ja robię zawsze takie żeby były na jeden kęs) i obtaczamy w mące.Następnie obsmażamy na oliwie,przekładamy do naczynia.Na tym samym tłuszczu smażymy startą na grubej tarce cebulę,kiedy cebula będzie lekko rumiana dodajemy marchewkę i zalewamy bulionem,przykrywamy i dusimy 5 min.Następnie dodajemy klopsy,dusimy 20 min.Śmietanę rozrabiamy z łyżeczką mąki tak żeby nie było grudek,następnie hartujemy sosem i dodajemy do całości.Doprawiamy solą i pieprzem,można dodać koperek.Kiedy się zagotuje odstawiamy.