Aromatyczne pstragi

pstrągi sprawione 4 sztuk
rzeżucha 0,5 szklanek
natka pietruszki 0,5 pęczek
sok z cytryny 3 łyżek stołowych
masło 0,5 kostek
czosnek 1 ząbki
tymianek 4 gałązki
rozmaryn 1 gałązki
olej według uznania
pieprz według uznania
sól według uznania

Wykonanie:
Miękkie masło utrzeć z łyżką soku z cytryny, roztartym czosnkiem i wymieszać z posiekaną natką oraz rzeżuchą, doprawić solą i pieprzem. Uformować w wałek, zawinąć folią i włożyć na 30 minut do zamrażalnika. Umytą osuszoną rybę oprószyć solą oraz pieprzem, skropić sokiem cytrynowym, przykryć i odstawić na 20 minut. Do wnętrza każdej ryby włożyć tymianek i rozmaryn, a wierzch posmarować olejem i umieścić w specjalnym koszyczku do pieczenia lub ułożyć na kratce niezbyt mocno rozgrzanego grilla i upiec, co jakiś czas przewracając na drugą stronę. Podawać obłożone plasterkami schłodzonego ziołowego masła i udekorowane plasterkami cytryny.