Arabskie kotlety z orzechami

mięso cielęce 700 gramów
cebula 1 sztuk
jajka 2 sztuk
orzechy włoskie 0,5 szklanek
masło 1 łyżek stołowych
natka pietruszki 4 łyżek stołowych
cytryna 4 plastry
pieprz według uznania
sól według uznania

Wykonanie:
Zmielone mięso wymieszać ze startą cebulą oraz jajkami, utrzeć drewniana pałka. Masę podzielić na 4 równe części. Z każdej uformować na zwilżonej wodą deseczce płaski prostokąt, posypać go posiekanymi orzechami i zrolować. Kotlety ułożyć w formie wysmarowanej masłem i upiec na zloty kolor - ok. 20 minut w 200 stopniach. Przed podaniem posypać posiekaną natką i udekorować plasterkami cytryny. Podawać z frytkami, pieczonymi ziemniakami i zieloną sałatą lub cykorią.