Sznycel po wiedeńsku
Składniki na 4 porcje
4 sznycle cielęce
1-2 jajka
bułka tarta
klarowane masło
1 cytryna
mąka
sól, pieprz
Wykonanie
Sznycle płuczemy pod bieżącą wodą i osuszamy ręcznikiem. Delikatnie rozbijamy (najlepiej przez woreczek foliowy) tłuczkiem do mięsa. Teraz lekko solimy i pieprzymy. Następnie panierowanie - obtaczamy w mące (nadmiar strząsnąć), następnie w jajku roztrzepanym z małą ilością wody, na koniec w bułce tartej. Panier lekko przyciskamy, żeby nie odpadł. Na patelni rozgrzewamy masło, tłuszcz powinien być średnio gorący, by sznycle się nie przypaliły. Sznycle smażymy po 2-3 minuty z każdej strony. Podajemy z plasterkiem cytryny. W Austrii sznycle często podawane są z sałatką ziemniaczaną i roszponką.
Uwaga!
Jeżeli robimy z mięsa wieprzowego musimy nieco dłużej smażyć.