Domowa pizza
Składniki
1/3 kostki drożdży
około 0,5 kg mąki
szklanka ciepłej wody
olej roślinny,
sos pomidorowy,
0,5 kg pieczarek
200 g ser mozzarella,
1 szczypta soli,
suszona bazylia
Sposób przygotowania
1

Z drożdży,łyżki mąki,ciepłej wody,łyżeczki cukru robimy zaczyn.Gdy wyrośnie,dodajemy pozostałą mąkę,wodę i szczyptę soli.Ręce maczamy w oleju aby dobrze sie wyrabiało i nie kleilo do rąk.Odstawiamy do wyrośnięcia.
2

Pieczarki oczyszczamy,kroimy w plasterki i podsmażamy.
3

Ciasto wałkujemy,niezbyt cienko.Smarujemy sosem pomidorowym,układamy pieczarki i posypujemy serem i bazylią.
4

Pieczemy w temp. 190 stopni aż pizza lekko sie zarumieni.
40 min