Pieczony kurczak z warzywami
Składniki
1 kurczak (1,5 kg)
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki pieprzu
2 łyżki oleju
200 g fasolki szparagowej
200 g młodego groszku
250 g szpinaku
4 pomidory, 2 łyżki masła
4 plasterki bekonu
2 łyżki sera Ementaler
2 łyżki tartej bułki
Sposób przygotowania
1
Obrany czosnek rozetrzeć z solą i zmieszać z pieprzem. Kurczaka natrzeć w środku masą czosnkową z wierzchu posmarować olejem.
2
Warzywa oczyścić i umyć Fasolkę szparagową a następnie groszek gotować około 5 minut w 21 osolonej wrzącej wody. Szpinak sparzyć. Pod-gotowane warzywa opłukać w zimnej wodzie, szpinak odcisnąć.
3
Pomidory przekroić na pół, wydrążyć, przyprawić, wypełnić groszkiem i ułożyć w formie wysmarowanej tłuszczem. Całość przykryć pergaminem. Fasolkę szparagową ułożyć w pęczkach, każdy owinąć plasterkiem bekonu. Ze szpinaku uformować gniazdka, napełnić je tartym serem, tartą bułką i maślanymi wiórkami.
4
Kurczaka piec na blasze. Na 10 minut przed końcem pieczenia kurczaka obłożyć pęczkami fasoli i szpinakiem. W międzyczasie podgrzać pomidory.