Faszerowane pieczone skrzydełka
Czas przygotowania: 70 minut
Czas pieczenia: 50 minut
Ilość porcji: 6
Składniki
18 skrzydełek z kurczaka
1 puszka (220g) fasolki czerwonej konserwowej
1 puszka (240g) groszku konserwowego
1 średnia cebula
1 papryka świeża (kolor dowolny)
1/2 pęczka koperku lup zielonej pietruszki
50g. masła dobrej jakości
4 duże filety z kurczaka
50g. gęstej śmietany
sól,pieprz,papryka słodka i ostra
Etapy przygotowania
Skrzydełka płuczemy pod bieżącą zimną wodą.Cienkim,ostrym nożem luzujemy z dwóch pierwszych kości .Ostrożnie aby nie przekłuć skóry ( to najtrudniejsza i pracochłonna czynność ).
Filety mielimy w maszynce do mielenia mięsa ( średnie oczka ).Cebulę i paprykę kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle,studzimy.Fasolkę,groszek odcedzamy,koperek siekamy,czosnek przeciskamy przez praskę,wlewamy śmietanę.Wszystko razem mieszamy w misce,doprawiamy do smaku.Faszerujemy skrzydełka ( najprościej za pomocą rękawa cukierniczego ). Skrzydełka kładziemy na blachę wysmarowaną masłem.Posypujemy delikatnie paprykami i solą.Wkładamy do piekarnika i pieczemy w temperaturze 170C ok.50 minut,obracając i podlewając wytworzonym sosem.Skrzydełka porcjujemy na talerzach.Podajemy z tłuczonymi ziemniakami i surówkami.SMACZNEGO. Skrzydełka można również grillować