Wstążki zapiekane z sosem szynkowym - SKŁADNIKI:
- 40 dag makaronu (wstążki)
- łyżka oliwy
- 15 dag chudej szynki
- niewielka cebula
- małą łyżeczka musztardy
- łyżeczka sosu worcester
- 1/4 łyżeczki sosu tabasco
- 2 łyżki mąki
- 5 dag masła
- 1/2 szklanki bułki tartej
- 1/2 szklanki startego parmezanu
- 1,5 szklanki bulionu
- 2 szklanki mleka
- szklanka śmietany
- sól
- pieprz
Wstążki zapiekane z sosem szynkowym - PRZYGOTOWANIE:
W rondelku stopić masło, zrumienić drobno posiekaną cebulę, wsypać mąkę, zrobić zasmażkę, rozprowadzić ją bulionem i mlekiem, gotować na małym ogniu, aż sos się zgęstnieje. Wtedy dodać sosy worcester i tabasco oraz śmietanę rozkłóconą z musztardą i pieprzem, dokładnie wymieszać.
W dużej ilości osolonej wody ugotować makaron, odcedzić, skropić oliwą. Szynkę pokroić w paski. Naczynie żaroodporne grubo wysmarować tłuszczem i na przemian układać w nim warstwami makaron i szynkę; każdą porcję polewać sosem. Zapiekankę posypać bułką tartą wymieszaną z serem i wstawić do nagrzanego piekarnika mniej więcej na 25 minut. Podawać natychmiast.