Pierś z kurczaka z pieczarkami i kalarepką - SKŁADNIKI:






  • olej do smażenia
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • 1 kalarepka
  • 1 cebula
  • 1 kostka mięsna
  • 1 czubata łyżka mąkipszennej
  • 2 czubate łyżki śmietany kremówki
  • przyprawa uniwersalna - wg uznania





Pierś z kurczaka z pieczarkami i kalarepką - PRZYGOTOWANIE:

Pieczarki pokroić w półplasterki, usmażyć na oleju, lekko doprawić do smaku solą i pieprzem. Kalarepkę obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oleju. Dodać do niej tartą kalarepkę. Smażyć razem ok. 3 minuty, co chwilę mieszając. Mięso pokroić w niezbyt dużą kostkę. Mięso dodać do kalarepki. Smażyć, co chwilę mieszając, aż mięso się zetnie. Do mięsa z kalarepką dodać usmażone pieczarki i kostkę mięsną, wlać 2 szklanki wody. Gotować na małym ogniu ok. 15 minut. Śmietanę rozmieszać z szklanką zimnej wody i mąką. Zagęścić tym sos. Gdyby sos wyszedł zbyt gęsty, dolać trochę wody. Wszystko doprawić do smaku przyprawą uniwersalną.