[align=center][size=x-large]Cebula faszerowana mięsem[/size]
![]()
[size=medium]W czasach, kiedy wszyscy niechętnie łapiemy się za portfele, a w kieszeni buszuje stado węży, warto skorzystać z taniego pomysłu na danie - zwłaszcza kiedy wypada przyrządzić coś do kielicha - bo facet nie wielbłąd - zwierzę stadne i owszem, ale pić musi.
Składniki :
8 - 10 dużych cebul w kolorze w/g uznania
150 - 200 gram mielonej wieprzowiny - ja proponuję mielone od szynki - około 13 pln za kg ( nie proponuję mielonego wieprzowo /wołowego bo jest bardzo tłuste )
2 łyżki tartej bułki
masło ( 8 - 10 wiórków )
3 - 4 łyżki oleju
1 jajko
sól i pieprz czarny w młynku - do i w/g smaku[/size]
![]()
[size=medium]Przygotowanie :
Cebulę obieramy, opłukujemy - obgotowywujemy 10 minut ( nie więcej! ) w osolonym wrzątku ( najlepiej wrzucić ją na ten wrzątek ), potem studzimy.
Środki z cebuli wydrążamy, zostawiając 2 lub 3 zewnętrzne warstwy.[/size]
![]()
[size=medium]Wydrążony miąższ drobno siekamy i podsmażamy na oleju.
Po przestudzeniu podsmażony miąższ mieszamy z mięsem, surowym jajkiem, bułką tartą oraz przyprawami smakowymi - na zdjęciach widać, że użyłem soli morskiej z młynka, pieprzu, oraz mikado uniwersalnej z Lidla.[/size]
[size=medium]Tak przygotowanym farszem wypełniamy cebule, na wierzch każdej kładąc wiórek wspomnianego masła.[/size]
![]()
[size=medium]Układamy te cebule w naczyniu żaroodpornym i zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 150 'C przez około 30 minut - w zależności od rozmiaru i rodzaju piekarnika.
Wskazane, żeby podawać na gorąco - a w zależności od ilości cebul - jako danie główne, bądź przystawkę.[/size]
![]()
[size=medium]uwaga
miąższu z cebuli nie trzeba wykorzystać całego - a ewentualne płatki ścianek, można wykorzystać do uzupełnienia dna wydrążonych cebul.
Użyłem zamiast naczynia żaroodpornego, prostokątnej formy blaszanej, wyłożonej folią aluminiową posmarowaną lekko olejem.[/size]
[/align]