
Podziękowania:
0
-
Zapiekanka z Tortilli - Meksykańskie Lasagne
[align=center] 
[size=large]Potrzebujesz :
2 łyżki oliwy - może być zwykły olej.
1 cebula pokrojona w drobną kostkę. Może być czerwona.
1-1/5 czerwonej papryki pokrojonej w kostkę.
1 szt czerwonej papryczki chilli, pokrojonej drobniutko, bez gniazda nasiennego.
sól w/g uznania
kolendra - może być łyżka posiekanej świeżej, nie bronię mielonych ziarenek.
2 puszki pomidorów w zalewie bez skórki plus około 0.3 L wody.
Zamiennie z pomidorami w puszce, można użyć koncentratu pomidorowego.
Łyżka ketchupu - może być z ziołami i czosnkiem.
240 gram kukurydzy słodkiej z puszki.
240 - 480 gram czarnej ( może być czerwona) fasoli.
100-200-300 gram utartego żółtego sera.
1-2 ząbki czosnku w/ uznania lub bez.
8 szt tortilli około 20 cm średnicy -> kupisz w markecie sieciowym, opakowanie za około 5-6 złotych.
Naczynie żaroodporne, będące w stanie je zmieścić "na zakładkę", w stylu znanych z podstawówki "zbiorów pokrywających się".
Patelnię.
Miskę.
Chęć gotowania - pichcenia.
Przygotowanie :
Na patelnię wlej olej, wrzuć przeciśnięty czosnek (lub pokrojony).
JEŚLI KORZYSTASZ Z OLIWY CZOSNKOWEJ - CZOSNEK JEST ZBĘDNY.
JEŚLI NIE - WRZUCAJ CZOSNEK NA ZIMNY OLEJ, INACZEJ BĘDZIE GORZKI.
Odpal gaz pod patelnią.
Wrzucaj po kolei -
cebula - niech się zeszkli
dorzucić paprykę, chilli też.
posolić w/g uznania, poddusić - około 10 - 15 min.
dodać pomidory lub koncentrat, ketchup, kolendrę, poddusić około 10 minut.
____________________
W międzyczasie przygotować :
w misce wymieszać ten żółty ser ( nie wszystek, że tak powiem ! ), fasolę, kukurydzę.
____________________________
Na dno naczynia żaroodpornego nakładać w/g podanej kolejności :
1 warstwa - sos z patelni - mieszaniny - taką część, żeby zakryła dno.
2 warstwa - to tortilla i/lub dwie na wspomnianą zakładkę ( nie każdy ma bowiem naczynie w kształcie tortilli ).
3 warstwa - mieszanina z miski - kukurydzy, fasoli i sera.
Powtarzaj przekładanie do wyczerpania składników.
Wierzch ma stanowić reszta sosu z patelni rozsmarowana na tortillach, posypana żółtym serem.
Wstawiamy tak wypełnione naczynie OTWARTE do piekarnika, nagrzanego do 200 - 220 st Cs.
Pieczemy w zależności od piekarnika od 20 do 40 minut.
Podajemy w naczyniu, wykrawamy jak pizzę.
Smacznego - DRYTOMM.[/size][/align]
Uprawnienia umieszczania postów
- Nie możesz zakładać nowych tematów
- Nie możesz pisać wiadomości
- Nie możesz dodawać załączników
- Nie możesz edytować swoich postów
-
Zasady na forum
Wykryto Adblock, wyłącz go, aby zobaczyć ukryte treści!