Naleśniki z jabłkami i kurczakiem


Składniki:


  • 25 dag mąki
  • 3 jajka
  • 500 ml mleka


Nadzienie:


  • 3 jabłka
  • 2 średnie pory
  • 1 papryczka chilli
  • podwójny filet z kurczaka
  • 4 łyżki rodzynek
  • 4 łyżki posiekanych orzechów
  • natka pietruszki, sól, pieprz, cukier, olej, sok z cytryny


Przygotowanie:

Do mleka wbij jajka, przesiej mąkę, dodaj szczyptę soli. Całość zmiksuj na gładkie ciasto. Odstaw na 30 minut, aby mąka "spęczniała".


Kurczaka pokrój w drobną kostkę. Oprósz solą i pieprzem, usmaż na rumiano na oleju. Jabłka obierz, pokrój w drobną kostkę, skrop sokiem z cytryny. Pory oczyść, pokrój w półplasterki. Papryczkę oczyść z nasionek i posiekaj. Na oleju zeszklij pory, dodaj papryczkę, jabłka, rodzynki, orzechy i kilka łyżek wody. Dopraw solą, cukrem i pieprzem. Przykryj, duś na małym ogniu, aż jabłka się rozpadną. Na koniec dodaj usmażone mięso.


Usmaż na patelni naleśniki. Smaruj je gorącym nadzieniem, posypuj natką i zwijaj w roladki.


Moja rodzina uwielbia naleśniki, dlatego przygotowuję je na wiele różnych sposobów. Podane w taki sposób bardzo sobie chwali. Są naprawdę pyszne.