Faszerowane pomidory i ogórki
Składniki:
- 3 strąki kolorowej papryki
- 1 mała cukinia
- 1-2 małe ostre papryczki chilli
- 10 dag ryżu
- 1 jajko
- 1 posiekany ząbek czosnku
- świeża kolendra
- 4 pomidory
- 2 ogórki
- 20 dag sera żółtego
- Sól, pieprz, curry, sok z połowy limonki, olej
Przygotowanie:
Ryż ugotować na sypko. Papryki i cukinie umyć, pokroić w niezbyt drobną kostkę, przesmażyć na oliwie z czosnkiem i posiekanym chilli. Ryż wymieszać z paprykami, cukinią, chilli, jajkiem i posiekaną kolendrą. Przygotowany farsz doprawić sokiem wyciśniętym z połowy limonki, solą, pieprzem oraz curry.
Pomidory i ogórki umyć. Z pomidorów ściąć wierzch i łyżeczką wydrążyć miąższ. Ogórki pokroić na ćwiartki i wydrążyć miąższ. Warzywa napełnić przygotowanym farszem i posypać startym żółtym serem. Ułożyć na posmarowanej olejem blasze i zapiekać ok. 30 minut w temperaturze 180oC.
Nasza rodzina uwielbia warzywa, dlatego bardzo często goszczą one na naszym stole. Aby nam się nie znudziły ciągle wymyślam nowe potrawy. W takiej postaci bardzo nam smakują.