Faszerowane pomidory i ogórki


Składniki:


  • 3 strąki kolorowej papryki
  • 1 mała cukinia
  • 1-2 małe ostre papryczki chilli
  • 10 dag ryżu
  • 1 jajko
  • 1 posiekany ząbek czosnku
  • świeża kolendra
  • 4 pomidory
  • 2 ogórki
  • 20 dag sera żółtego
  • Sól, pieprz, curry, sok z połowy limonki, olej


Przygotowanie:

Ryż ugotować na sypko. Papryki i cukinie umyć, pokroić w niezbyt drobną kostkę, przesmażyć na oliwie z czosnkiem i posiekanym chilli. Ryż wymieszać z paprykami, cukinią, chilli, jajkiem i posiekaną kolendrą. Przygotowany farsz doprawić sokiem wyciśniętym z połowy limonki, solą, pieprzem oraz curry.


Pomidory i ogórki umyć. Z pomidorów ściąć wierzch i łyżeczką wydrążyć miąższ. Ogórki pokroić na ćwiartki i wydrążyć miąższ. Warzywa napełnić przygotowanym farszem i posypać startym żółtym serem. Ułożyć na posmarowanej olejem blasze i zapiekać ok. 30 minut w temperaturze 180oC.


Nasza rodzina uwielbia warzywa, dlatego bardzo często goszczą one na naszym stole. Aby nam się nie znudziły ciągle wymyślam nowe potrawy. W takiej postaci bardzo nam smakują.