Kluseczki dyniowe
Składniki:
- 1 szklanka puree z dyni
- 200 g dyni
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 3 łyżki cukru
- 0,5 łyżeczki cynamonu
- 2 jajka
- 1 szklanka śmietany
- Listki mięty lub melisy, olej, sól
Przygotowanie:
200 g dyni pokroić w kostkę i ugotować w posłodzonej wodzie, odcedzić.
Puree z dyni przełożyć do miski, dodać jajka, cynamon, 2 łyżki cukru i obie mąki. Dokładnie wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji.
W garnku zagotować wodę z solą i odrobiną oleju. Nabierać łyżką porcje ciasta i wkładać je do wrzątku. Gotować ok. 3 minuty od momentu wypłynięcia. Wyjmować na talerz łyżką cedzakową.
Śmietanę wymieszać z 1 łyżką cukru. Kluseczki dyniowe podawać polane słodką śmietaną i z ugotowanymi na słodko kostkami dyni oraz udekorowane listkami mięty lub melisy.