Faszerowane bakłażany
Składniki
2 bakłażany
5 łyżek oleju
cebula
20 dag mielonej baraniny
pół łyżeczki gałki muszkatołowej
3 pomidory
3 łyżki soku z cytryny
sól
sposób wykonania:
Obierz bakłażany, przetnij wzdłuż na pół i wydrąż środek. Bakłażany posyp solą i odstaw je. Po 20 min wytrzyj je do sucha ręcznikiem papierowym (w ten sposób pozbędziesz się goryczki). Żaroodporne naczynie wysmaruj olejem. Cebulę obierz, poszatkuj, a potem zeszklij. Dodaj mięso, smaż 15 min, a następnie dorzuć gałkę muszkatołową i pokrojony drobno miąższ bakłażanów. Włóż bakłażany do naczynia żaroodpornego i zalej połową szklanki wody, wrzuć pokrojone drobno pomidory bez skóry, wlej sok z cytryny. Piecz pół godziny pod przykryciem w temperaturze 180 st. C.