ciasto:

1 szklanka mąki pszennej razowej

˝ szklanki wody

7 g świeżych drożdży

1 łyżeczka oliwy

1 łyżeczka soli



dodatki:

kilka plastrów mozzarelli

szynka

sos pomidorowy
sposób wykonania:



Drożdże rozpuść w ciepłej wodzie, odstaw na 5-10 minut. 

Mąkę wymieszaj z solą, dodaj rozczyn i oliwę. Mieszaj aż do uzyskania jednolitej masy i odstaw do wyrośnięcia. Uformuj pizzę, pozostawiając grubszy brzeg, by sos nie wyciekł.

Na spód wyłóż sos pomidorowy, szynkę i mazzarellę lub inne dodatki według uznania.

Piecz ok. 15-20 minut w temperaturze 230şC.


Sos pomidorowy - przygotowanie

Naszykuj 2 pomidory bez skórki (mogą być z puszki), ok. 2 łyżki oliwy, ząbek czosnku, sól, pieprz, bazylię, oregano. Wszystkie składniki zmiksuj na sos, dopraw według uznania.