• Składniki:
  • 0,5 kg serabiałego,
  • 200 g kaszymanny,
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 cukier waniliowy,
  • 2 łyżki cukru,
  • 3 jajka,
  • Szczypta soli,
  • Rodzynki do środka (według uznania),
  • Suszone morele do środka (według uznania),
  • Olej do smażenia.
  • Cukier puder do posypania







Serowe racuszki - PRZYGOTOWANIE:

Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy z dodatkiem szczypty soli. Do oddzielnej miski przekładamy ser, kaszę, proszek do pieczenia, żółtka oraz cukier i cukier waniliowy. Całość dokładnie mieszamy za pomocą miksera. Do jednolitej masy dokładamy ubite białka. Delikatnie mieszamy. Na koniec dokładamy pokrojone suszone owoce. Mieszamy. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz. Łyżką nabieramy ciasto i wykładamy na rozgrzaną patelnię. Smażymy z obu stron do zrumienienia. Gotowe odsączamy na papierowym ręczniku i porcjujemy na talerze. Racuszki podajemy posypane cukrem pudrem.