Składniki
  • 300g płatków owsianych
  • 150g mąki orkiszowej
  • 1 jajko
  • 150 g suszonej żurawiny
  • kostka masła (200g)
  • 60 g brązowego cukru
  • 150 g cukru do wypieków
  • łyżeczka cynamonu
  • łyżka ekstraktu z wanilii

Sposób przyrządzaniaMasło wyjmij wcześniej z lodówki żeby się ociepliło i zrobiło miękkie. Piekarnik nagrzej do 180C.Masło utrzyj z białym i brązowym cukrem. Dodaj roztrzepane całe jajko i zmiksuj. Dodaj cynamon, ekstrakt waniliowy, przesianą mąkę orkiszową i całość ponownie zmiksuj. Następnie dodaj płatki owsiane, żurawinę i całość dokładnie wymieszaj.Dwie blachy z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Z ciasta rób kulki mniej więcej wielkości orzecha włoskiego i a potem je spłaszczaj i układaj na blaszce.Wstaw ciasteczka do nagrzanego piekarnik na około 12-15 minut (czas zależy od piekarnika trzeba pilnować by się nie spaliły) po tym czasie ciastka powinny lekko zbrązowieć. Po wyjęciu z piekarnika najlepiej ciasta studzić na kratce by nie zaparowały.Idealna przekąska dla całej rodziny.