Dzieci z reguły uwielbiają sos pomidorowy. Ten przepis idealnie pasuje do makaronu, można też używać go jako bazy do innych, bardziej wymyślnych sosów na bazie pomidorów. Jeśli korzystacie ze świeżych pomidorów, należy najpierw je sparzyć i obrać ze skórki, następnie pokroić i dodać do oliwy z czosnkiem, często mieszając, aż sos zredukuje swoją objętość - taki sos jest najpyszniejszy!Składniki:ulubiony rodzaj makaronu
ząbek czosnku
łyżka oliwy
przecier pomidorowy z kartonu (lub puszka pomidorów a w sezonie świeże pomidory)
szczypta cukru
sól, pieprz
bazyliaSposób przygotowania:W garnku rozgrzej oliwę, dodaj zmiażdżony czosnek, poczekaj aż zacznie unosić się czosnkowy aromat (ale nie za długo, czosnek szybko się przypala i gorzknieje - wtedy jest do wyrzucenia!). Wlej przecier pomidorowy, dodaj soli i pieprzu do smaku oraz szczyptę cukru. Gotuj na małym ogniu przez około 15 minut. Pod sam koniec gotowania dodaj bazylię, najsmaczniejsza jest świeża. Podawaj z makaronem.