Składniki:
lody bakaliowe 200 g + 50 g śmietanki 36% + koniak
90 g śmietanki 36%
100 g ananasa świeżego
3 krążki bezy francuskiej do tortów
śmietanka 36% do wykończenia
wiśnie w alkoholu


Sorbet:
300 g truskawek mrożonych
50 g syropu cukrowego (1:1)
0,5 łyżeczki zielonego pieprzu


Przygotowanie:
Krążek bezowy ułożyć na dnie tortownicy. Lody bakaliowe połączyć ze śmietanką i koniakiem.
Wyłożyć je na bezę, rozsmarować. Wiśnie odsączyć z zalewy i wyłożyć na lody, wstawić do zamrażarki. Ubić śmietankę 36%, pokroić w drobną kostkę świeży ananas i połączyć. Całość wyłożyć na warstwę lodów z wiśniami, rozsmarować i dopełnić drugim krążkiem bezowym. Wierzch zasmarować śmietanką. Zamrozić. Zamrożony tort wyciąć z rantu, obsypać pokruszoną bezą, pokroić. Podawać z ananasem pokrojonym w paseczki i sorbetem truskawkowym z zielonym pieprzem.


Przygotowanie sorbetu truskawkowego z zielonym pieprzem:
Wszystkie składniki na sorbet zmiksować i od razu porcjować na talerze. Podawać z tortem lodowym.