Składniki
1 jabłko
1 jajko
0,5szklanki mleka
10 g drożdży
2 łyżki cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
¾ szklanki mąki
kardamon mielony
sól
olej do smażenia
cukier puder
mięta świeża do dekoracji


Przygotowanie
Drożdże rozetrzeć z cukrem, dodać mleko i powstały zaczyn zasypać mąką. Odstawić do wyrośnięcia. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na pianę dodając szczyptę soli. Z jabłek obrać i wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w plastry, oprószyć kardamonem. Do wyrośniętego zaczynu dodać żółtko i cukier waniliowy. Wyrobić na gładką masę i delikatnie wymieszać z pianą z białka. Krążki jabłka obtaczać w mące i maczać w cieście. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu na złotobrązowy kolor. Osączyć na papierowym ręczniku. Posypać cukrem pudrem i udekorować miętą.