Składniki
1 porcja ciasta chlebowego z podstawowego przepisu na chleb
500 g bezpestkowych winogron zielonych i czerwonych, umytych, oberwanych i przekrojonych na pół
0,5 łyżeczki cynamonu
3 gałązki świeżego rozmaryny (oberwać listki)
1 mały kieliszek do wina vin santo lub słodkiego białego wina (może też być sherry lub whisky)
150 g cukru
1 garść orzechów piniowych, delikatnie uprażonych (mogą być migdały)
mąka
3-4 łyżki oliwy z oliwek extra virgin


Przygotowanie
Calzone to małe złożone w półksiężyc chleby. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na jakiś centymetr grubości. Wziąć mały talerz i obkroić go wokół cztery razy. Powinny powstać cztery kółka z ciasta. Skrawki ciasta raz jeszcze zagnieść, rozwałkować i wyciąć jedno koło wielkości dużego talerza. Winogrona (przekrojone na pół) wrzucić do miski. Rozmaryn zanurzyć w gorącej wodzie, dzięki temu stanie się bardziej aromatyczny. Do winogron dodać listki rozmarynu (oberwać je, przeciągając palcami wzdłuż gałązek). Dosypać cynamon i orzechy piniowe. Dodać cukier. Wymieszać rękoma. Winogrona powinny puścić soki pod wpływem cukru i powinny stać się lśniące. Dolać wina. Dodać oliwę z oliwek. Można delikatnie porozgniatać winogrona. Tak przygotowany farsz równomiernie wykładać na okrągłe płaty ciasta. Chlebki składać na pół i docisnąć brzegi. Zaciśnięte brzegi pozawijać lub zrobić szczypankę. W zawinięte brzegi wcisnąć trochę rozmarynu. Na wierzchu każdego chlebka zrobić trzy nacięcia nożem. Przełożyć na wysypaną mąką blachę i zostawić do wyrośnięcia na jakieś 10 min. Po wyrośnięciu piec przez 20 min. na złoty kolor w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni C. Podawać po ostygnięciu.