Składniki naleśników:
200 ml mleka 2%
50 ml wody
100 g mąki
2 jajka
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżka miodu
30 g cukru trzcinowego
1 laska wanilii lub esencja waniliowa
masło klarowane do smażenia
Składniki farszu:
4 jabłka
1 łyżka miodu
1 cytryna
goździki
cynamon
masło klarowane
Składniki owoców:
50 g mrożonych truskawek
100 g mrożonych malin
100 g mrożonych owoców leśnych
miód i cukier trzcinowy do smaku
karambola do dekoracji
świeża mięta
Przygotowanie:
Naleśniki: mleko, wodę, jajka, oliwa z oliwek, miód, cukier trzcinowy oraz nasiona z laski wanili przełożyć do głębokiego naczynia i zmiksować do jednolitej konsystencji. Dodać mąkę i miksować do momentu dokładnego połączenia się składników ze sobą, tak by nie pozostawały w nich gródki. Na małą patelnię dać odrobinę klarowanego masła i wylać cienką warstwę przygotowanego ciasta. Naleśniki usmażyć z obu stron na złoty kolor.
Przygotowanie farszu:
Jabłka obrać i pokroić w kosteczkę. Na patelnię wrzucić niewielką ilość masła klarowanego, dodać jabłka, goździki, cynamon, sok z cytryny i smażać cały czas mieszając przez około 5 minut.
Całość doprawić do smaku miodem i ponownie podsmażać do momentu powstania jednolitej masy. Z gotowego farszu wyjąć goździki. Nałożyć go cienką warstwę na naleśniki, a następnie złożyć.
Przygotowanie owoce na ciepło:
Owoce przełożyć do garnka i gotować na wolnym ogniu, cały czas mieszając do momentu lekkiego rozgotowania. Całość doprawić miodem i cukrem trzcinowym do smaku.