
Podziękowania:
0
-
Lawendowa pannacotta
Składniki:
225 ml wody
100 g drobnego cukru
garść kwiatów lawendy
600 ml śmietany kremówki
50 g cukru waniliowego
skórka otarta z 1 pomarańczy
2 płatki żelatyny
Przygotowanie:
Zagotuj w garnku wodę z drobnym cukrem. Gdy cukier się rozpuści, gotuj syrop na średnim ogniu, aż nieco zgęstnieje. Zdejmij garnek z ognia i odstaw, żeby syrop trochę przstygł, a następnie dodaj kwiaty lawendy i odstaw. Wyłóż 6 kokilek plastikową folią i ustaw na tacy. Podgrzej w garnku ¾ śmietany z cukrem waniliowym oraz skórką otartą z pomarańczy tak, żeby się nie zagotowała. Przesącz mieszaninę przez sitko do miski. Zalej żelatynę dwoma łyżkami wody, żeby zmiękła. Wyciśnij z niej wodę, dodaj do śmietany z dodatkami, wymieszaj i zdejmij z ognia. Odstaw, żeby ostygła. Ubij pozostałą śmietanę na niezbyt sztywno i dodaj do śmietany z żelatyną. Wymieszaj, przelej do kokilek i wstaw do lodówki co najmniej na 2 godziny, aż zawartość kokilek stężeje. Wyłóż pannacottę na deserowe talerzyki i skrop syropem lawendowym. Możesz ozdobić porcje kwiatami lawendy.
Tagi dla tego wątku
Uprawnienia umieszczania postów
- Nie możesz zakładać nowych tematów
- Nie możesz pisać wiadomości
- Nie możesz dodawać załączników
- Nie możesz edytować swoich postów
-
Zasady na forum
Wykryto Adblock, wyłącz go, aby zobaczyć ukryte treści!