Krem
500 ml mleka
125 g cukru
1 laska wanilii
4 żółtka
nice
4 białka
100 g cukru
mleko
Karmel
85 g cukru
115 ml wody
Przygotowanie
Mleko wlej do rondla i dodaj 2/3 cukru oraz rozkrojoną wzdłuż laskę wanilii. Całość zagotuj i odstaw do ostygnięcia. Wyjmij wanilię, wyskrob z niej ziarenka, dodaj je z powrotem do mleka i ponownie zagotuj. W misce roztrzep żółtka z resztą cukru do uzyskania konsystencji kremu. Mieszając wlej gotujące się mleko do kremu z żółtek, przelej z powrotem do rondla i powoli podgrzej mieszając, aż krem zacznie gęstnieć. W tym momencie natychmiast zdejmij krem z ognia i przecedź przez sito. Białka ubij na prawie sztywną pianę, utrwal cukrem i ubijaj nadal do uzyskania gładkiej sprężystej piany. Zagotuj w płaskim rondlu mleko, zmniejsz moc płyty, aby mleko nie kipiało i mokrą łyżką formuj gałki z piany. Układaj je na mleku i delikatnie gotuj przez około 3 minuty przewracając w połowie czasu gotowania na druga stronę. Przełóż na papierowy ręcznik dla odsączenia.
W małym rondelku przygotuj karmel. Cukier wymieszaj z 60 ml wody i zagotuj. Zmniejsz ogień i mieszając odparuj wodę do momentu aż syrop nabierze karmelowego koloru. Zdejmij z ognia i ostrożnie dodaj resztę wody. Gdy przestanie bulgotać postaw ponownie na palniku i powoli gotuj do uzyskania gęstego syropu. Na talerz wylej krem waniliowy ułóż na to nice i oblej nitkami karmelu.
Sprzęt: rondelki 2 szt., mikser ręczny, mały nóż, miska 1 litr, miska ½ litra, trzepaczka rózgowa, sito, patelnia głęboka, ręczniki papierowe, łyżki stołowe, stalka, talerz głęboki płaski.