Składniki:
500 ml śmietany 30%
200 ml pełnotłustego mleka
1 laska wanilii
1 gałązka rozmarynu
1 gałązka tymianku
1 świeży liść laurowy
2-4 łyżek jasnego miodu
3 listki żelatyny


Do podania:
małe gałązki rozmarynu lub tymianku, lub małe listki laurowe


Przygotowanie:
Śmietanę i mleko wlać do rondla o grubym dnie. Rozciąć na pół laskę wanilii, wyskrobać miąższ i dodać do śmietany razem z połówkami strąka. Dodać zioła. Mieszając od czasu do czasu doprowadzić powoli do wrzenia, potem zdjąć z ognia. Odstawić na 5 10 minut, aby śmietana przeszła aromatem ziół i wanilii. Nie należy trzymać ziół w śmietanie za długo, aby ich aromat nie był zbyt silny. Śmietanę przelać przez sito do czystej miski i dodać miód do smaku. Żelatynę moczyć przez minutę w zimnej wodzie, aby zmiękła, dodać do śmietany. Mieszać, aż żelatyna dokładnie się rozpuści. Przykryć i odstawić do ostygnięcia. Panna cottę rozlać do sześciu metalowych miseczek i wstawić do lodówki na przynajmniej 2-3 godziny. Można ją przygotować nawet dwa dni przed podaniem, o ile będzie przechowywana w lodówce i przykryta folią spożywczą. Przed podaniem każdą miseczkę postawić do góry dnem na talerzyku i delikatnie wytrząsnąć. Można przedtem na krótko zanurzyć ją w gorącej wodzie, ale po wyjęciu z wody trzeba ją dokładnie wytrzeć, aby woda nie dostała się na talerz. Można też podgrzać przez chwilę palnikiem gazowym. Podawać polaną miodem i przybraną ziołami.