Składniki:
ser mascarpone 400 g
200 ml śmietanki 30%
2 łyżki cukru
3 żółtka
150 ml Amaretto
1 łyżka kawy rozpuszczalnej rozpuszczonej w 150 ml letniej wody
krążki biszkoptowe wykrojone z upieczonego biszkopta (8 szt.)
400 g świeżych malin (w sezonie zimowym mrożone)
½ tabliczki gorzkiej czekolady 1 łyżka śmietanki – rozpuścić w kąpieli wodnej na polewę
2 łyżki kakao ciemnego


Przygotowanie:
Żółtka utrzeć na kogel-mogel w misce, potem miskę postawić w kąpieli wodnej i ubijać 5 minut, ostudzić. Śmietankę schłodzić ubić na sztywno. Ser ubić mikserem dodać żółtka i po trochu bitą śmietanę delikatnie mieszając. Na dno pucharka położyć biszkopt namoczony w kawie i Amaretto, posypany kakao. Na środek nałożyć odrobinę serka i wokół maliny. Całość przykryć serkiem. Czynność powtórzyć jeszcze raz. Całość udekorować serkiem, malinami i polewą czekoladową. Podawać po przygotowaniu.


Biszkopt:
4 jaja
80 g cukru
120 g mąki pszennej typ 450
½ łyżeczki proszku do pieczenia


Przygotowanie:
Białka oddzielić od żółtek, białka ubić na sztywno dodać cukier dalej ubijając dodać żółtka ubijać 2 minuty pod koniec dodać mąkę przesianą z proszkiem, delikatnie wymieszać, wyłożyć na blaszkę z papierem do pieczenia i piec ok. 15 minut w temp 180 stopni C. Po upieczeniu wyjąć ostudzić.