kruszonka:
3/4 miarki masła
miarka brązowego cukru
200 g zmielonych migdałów
110 g uprażonych płatków owsianych
nadzienie:
4 miarki borówek amerykańskich
1/4 miarki cukru
2 łyżki mąki
Przygotowanie:,/b>
Rozgrzać piekarnik do 200°C. Wysmarować masłem formę 20 x 20 cm.
Przyszykować kruszonkę: utrzeć masło z brązowym cukrem. Wymieszać z migdałami i płatkami (można dodać cynamonu lub imbiru). Odstawić.
Obtoczyć owoce w mące i cukrze, wysypać je na blachę.
Rozłożyć kruszonkę na owocach i przycisnąć, żeby lekko je ubić. Piec, aż zmiękną, a kruszonka stanie się chrupka, ok. 40 min. Odstawić na kwadrans przed podaniem, serwować z posłodzoną bitą śmietaną waniliową.