Składniki:
filiżanka ugotowanego prosa
filiżanka mąki ryżowej
łyżeczka cynamonu
filiżanka orzechów nerkowca
4 łyżki syropu klonowego albo z agawy
pół filiżanki oleju z krokosza
skórka otarta z cytryny
250 g malin
filiżanka jedwabistego tofu
pół łyżeczki ekstraktu waniliowego
łyżeczka wody różanej
Przygotwanie:
Piekarnik rozgrzać do 170°C. Natłuścić foremki do muffinek. Orzechy rozdrobnić i wymieszać z prosem i mąką. Dodać cynamon, skórkę z cytryny, 2 łyżki syropu i olej. Zagnieść ciasto i uformować kulę. Owinąć ją folią i schłodzić przez pół godziny. Rozwałkować ciasto lekko podsypując mąką ryżową. Wyciąć kółka i ułożyć je w foremkach do muffinek. Piec przez 10 minut i odstawić do ostygnięcia. Połowę malin zmiksować z tofu, ekstraktem waniliowym, wodą różaną i resztą syropu. Napełnić przygotowane wcześniej spody z ciasta. Na wierzchu ułożyć maliny. Odstawić w chłodne miejsce, żeby masa stężała.