łyżka żelatyny
200 g cukru
2 miarki wytrawnego białego/musującego wina
ok. 400 g małych czerwonych i zielonych winogron bezpestkowych
3/4 miarki gęstej śmietany
2 łyżki cukru
łyżeczka ekstraktu wanilii lub koniaku
Rozmieszać żelatynę w 2 łyżkach wody i odstawić do zmięknięcia. Wlać wino do rondelka, dodać cukier i podgrzewać, żeby się rozpuścił. Nie zagotować. Zdjąć wino z gazu i wmieszać żelatynę do zupełnego rozpuszczenia. Wystudzić.
Włożyć winogrona do 6 kokilek lub innych foremek. Wypełnić je mieszanką z wina. Zakryć i schłodzić przez kilka godzin, żeby zastygła. Przed podaniem przejechać nożem po brzegu foremki, a jej dno zanurzyć na chwilę w gorącej wodzie. Odwrócić i wyłożyć galaretkę na talerzyk.