Składniki:


500 ml mleka
500 ml śmietany 36%
20 ziaren pieprzu
10 jajek
250 g cukru
150 g truskawek
3 łyżki cukru
3 łyżeczki drobno zmielonego pieprzu
truskawki do podania


Przygotowanie:


1. Mleko i śmietanę wlać do rondla, wrzucić pieprz, mieszając podgrzewać na średnim ogniu 5 minut.
2. Oddzielić żółtka od białek. Białka wykorzystać do innych przepisów, a żółtka utrzeć z 250 g cukru.
3. Mleko ze śmietaną przecedzić, wlać do masy żółtkowej cały czas mieszając, przelać z powrotem do rondla i postawić na średnim ogniu. Mieszając podgrzewać, aż płyn zacznie gęstnieć (palcem sprawdzać gęstość na łyżce; gdy ślad się nie rozlewa, sos jest gotowy). Zdjąć z ognia, przecedzić i odstawić do ostygnięcia.
4. Wyrobić masę w maszynce do lodów lub przelać do pojemnika, wstawić do zamrażarki i miksować co 20 – 30 minut.
5. Truskawki obrać z szypułek i rozgnieść widelcem z pozostałym cukrem. Przetrzeć przez sito.
6. Gdy masa na lody nie jest jeszcze do końca zmrożona, wmieszać łyżeczkę pieprzu i 2 łyżki puree z truskawek. Wstawić do zamrażarki i zamrozić do końca.
7. Nałożyć do pucharków obrane z szypułek i pokrojone truskawki, dołożyć lody, polać truskawkowym puree, posypać pieprzem i podawać.